Videomarketing is helemaal hot, je ziet op social media dat steeds meer ondernemers en organisaties hier gebruik van maken. Dat is ook niet zo gek. Het is een vrij makkelijke en laagdrempelige manier om te laten zien waar je mee bezig bent en om je kennis te delen. Het levert een groot bereik op, ook bij mensen buiten je directe netwerk. En je krijgt veel leuke reacties. Ook offline, in de echte wereld, is een video vaak een aanknopingspunt voor een gesprek.
Waar video’s er een paar jaar geleden nog gelikt uit moesten zien, liefst gefilmd door een professional, is de trend nu steeds meer dat we zelf met onze telefoon of webcam filmen. Door allerlei apps is het ook heel makkelijk om zelf je video’s te bewerken. Dat het er dan niet superstrak uitziet, dat geeft helemaal niet. Jouw klanten zien veel liever een echt mens dan acteurs en fotomodellen. Eerder schreven we al dit artikel over ‘Echt werkt beter dan perfect‘.
Denk je dat video ook wat kan bijdragen aan jouw bedrijf? Dan hebben we hier een paar tips voor je:
- Maak een video niet te lang. De sociale media zijn vluchtig, mensen hebben vaak weinig geduld en als ze zien dat een video langer dan een paar minuten duurt, haken veel binnen een paar seconden af.
- Bedenk vooraf wat je wil zeggen, bedenk de structuur van de boodschap en schrijf die eventueel op. Vaak werkt het niet zo goed om de exacte tekst uit je hoofd te leren, want dan ziet het er heel opgelezen uit. Jij weet waar je het over hebt. En zolang je de structuur in gedachten houdt, weet jij prima in eigen bewoordingen je verhaal te vertellen.
- Goed is goed genoeg! Het is niet erg als je een paar keer ‘uh…’ zegt of je verspreekt. Dat doe je in het echte leven namelijk ook weleens, niemand die daar op let. Blijf niet eindeloos opnieuw beginnen, als je twintig keer hetzelfde verteld, wordt de toon en jouw enthousiasme er vaak niet beter op. Lukt het echt niet om je verhaal in één keer op te nemen, laat dan de camera lopen en doe het een paar keer achter elkaar. Hou steeds een korte pauze tussen de verschillende ‘alinea’s’. Later knip je dan de ‘slechte’ stukken eruit en plak je de fragmenten waar je tevreden over bent, aan elkaar.
- Denk goed na over het bericht dat je er op social media bij zet. Zorg dat dat mensen triggert om de video te gaan bekijken. Wat je daarin nooit moet doen, is je verontschuldigen voor de kwaliteit van je video. “Het waaide heel hard, dus het geluid is niet zo goed”. Of “Sorry, er kwam opeens een vrachtwagen door het beeld denderen”. Waarom je dat niet moet doen, vertel ik je in deze video.
Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen of waar je video’s over kunnen gaan en wil je daar eens met ons over sparren? Neem contact op, we helpen je graag op weg!
Meer van onze video’s met communicatietips vind je op ons YouTube-kanaal.