Weer gewoon met plezier ondernemen

Voor Leidse ondernemers in een turbulente tijd

Gewoon met plezier ondernemen, dat wil toch elke ondernemer? Maar soms lukt dat misschien even niet. De turbulente tijden van de afgelopen jaren vroegen veel van ondernemers. De markt is veranderd of misschien was het moeilijker om aan klanten te komen. Veranderende omstandigheden doen ook wat met je geest en je gemoed. En als het dan een tijdje (of al wat langer) tegenzit, dan kan het best lastig zijn om uit dat dal te kruipen en weer met plezier en zelfverzekerdheid te gaan ondernemen. Oude businessmodellen en strategieën werken misschien niet meer of verdienen een aanpassing aan de veranderde omstandigheden. Als MKB-ondernemer sta je daar vaak alleen voor.

Voor deze ondernemers hebben Ronald Berkhuizen, Wendy Manders en Marjolein Hettinga een programma ontwikkeld: Weer gewoon met plezier ondernemen.

In een programma van drie maanden werk je aan drie aandachtsgebieden:

 • mentaal welzijn (waar lig je wakker van)
 • zakelijk welzijn (wat wordt mijn nieuwe of herziene strategie)
 • omzet (hoe trek ik meer klanten aan of verdien ik meer aan bestaande klanten)

Ben jij ondernemer in Leiden en herken je je hierin? Dan kan het zomaar zijn dat het Leids Stimuleringsfonds 80% van de rekening oppakt. In de pilot die we samen met dit fonds uitrollen, is tot het eind van dit jaar nog plek voor 3 Leidse ondernemers. Dus loop jij vast en wil je je bedrijf (en jezelf) een boost geven? Lees dan snel verder en meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ondernemen wordt weer makkelijker en leuker

Resultaat van het programma

Je gaat met drie experts op verschillende vakgebieden aan de slag. Dit levert je concreet een aantal zaken op.

 • Strategiecoaching:
  Een heldere hernieuwde strategie voor het bedrijf
  Een concreet actieplan hoe dit te implementeren
  Vertrouwen in het eigen kunnen als ondernemer
 • Mentaal welzijn:
  Herkenning, besef en bewustwording van (niet)-welzijn
  In beweging komen om patronen te doorbreken
  In je kracht komen en blijven, energiek en ontspannen
 • Omzetvergroting:
  Wat je kan doen om meer (naams)bekendheid te krijgen
  Nieuwe klanten aantrekken
  En/of meer omzet uit bestaande klanten genereren

Pilot Leids Stimuleringsfonds Mentaal Welzijn

De kosten van dit traject bedragen gewoonlijk € 2.400. Dankzij een bijdrage van het Leids Stimuleringsfonds Mentaal Welzijn kunnen we een pilot van dit programma starten, waarbij jij als deelnemer een eigen bijdrage betaalt van slechts € 500.

Voorwaarden om aan deze pilot mee te doen:

 • Je bent ondernemer in Leiden
 • Je hebt een bedrijf met 0 tot 50 medewerkers
 • Je bedrijf heeft een impuls nodig en je bent bereid om hiermee aan de slag te gaan. Motivatie is de sleutel tot elke vooruitgang of verandering

Er is slechts plek voor 10 ondernemers in deze zeer voordelige pilot. Dus wil je hiervoor in aanmerking komen? Maak dan snel een afspraak voor een intakegesprek.

“Ook al zijn mijn ideeën voor de toekomst van mijn bedrijf na het programma weer enigszins veranderd, ik heb nog steeds veel aan de tips die ik tijdens het programma heb gekregen. Op diverse vlakken heeft het me vertrouwen, zekerheid en belangrijke handvatten voor moeilijke situaties gegeven.”

“Het programma van de 3 coaches is toegankelijk en geeft genoeg stof tot nadenken. Nieuwe inzichten zijn redelijk gemakkelijk te implementeren in je dagelijkse routine. Het is de moeite waard.”

“Ik heb veel aan jullie gehad. Jullie hebben me met bepaalde punten goed geholpen, waardoor ik ook anders ben gaan nadenken en kijken. Wel blijf ik een piekeraar, twijfelaar. Waardoor ik niet alles durf aan te pakken en hierdoor ook soms weer een terugval heb. Wil jullie echt bedanken voor de tijd die jullie in mij hebben gestopt.”

Wie zijn wij?

Wij zijn Leidse ondernemers met hutspot in onze aderen. Wij dragen de stad en haar ondernemers een warm hart toe en willen bijdragen aan een vitaal ondernemersbestand. Dit doen wij vanuit onze eigen expertise binnen dit team: welzijnscoach, zichtbaarheidsexpert en zakelijk coach. Samen hebben we een dijk van ervaring in zowel het publieke als het private domein.

Wendy Manders heeft in de ‘homestudio’ Yoga SuCasa in de rol van docent en coach haar plek gevonden. Ze studeerde Rechten in Leiden (1994) en besloot in 2001 om mensen op andere wijze van dienst te zijn. Haar focus is het fysieke en mentale welzijn van de persoon tegenover haar. Naast Yoga biedt zij al geruime tijd het coachingstraject ‘thuis bij jezelf’ waarbij het draait om onderzoek naar wie je bent en welke stappen te nemen om weer vanuit een stabiele basis en dicht bij jezelf te leven. De bijdrage in het programma is een op de ondernemer toegespitste versie van dit traject.

Marjolein Hettinga, De CommuncatieHelpdesk, biedt al een aantal jaren het ‘Word een Klantenmagneet’- traject aan zzp’ers die meer klanten willen (of nodig hebben). Deze trajecten zijn altijd succesvol wanneer de deelnemer ook daadwerkelijk in actie komt. Meestal wordt de investering al tijdens het traject terugverdiend. Deelnemers sluiten het traject af met de handvatten die ze nodig hebben om voortaan consequent en efficiënt te werken aan hun zichtbaarheid en het aantrekken van nieuwe klanten. Haar onderdeel in het programma Weer gewoon met plezier ondernemen is een verkorte versie van dit traject.

Ronald Berkhuizen, BirchTreeChange, is een verandermanager, internationaal gecertificeerd ICF coach en ooit opgeleid als registeraccountant. Hij heeft ruim 35 jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening. De afgelopen 4 jaar heeft hij als business coach gewerkt in Kenia waar hij startende ondernemers begeleidde. Terug in Nederland werkt hij samen met PRCS op het gebied van zakelijke en teamcoaching met als focusklanten maatschappelijk betrokken ondernemingen als B-corporations. Zijn bijdrage is een korte versie van het traject ‘Herijk je Zakelijke Doelen’.