We zijn ons er vaak niet van bewust wat een invloed taalgebruik kan hebben. Op jezelf én op de mensen om je heen. In het kort: als je resultaat wilt boeken, gebruik dan zoveel mogelijk positieve taal. In dit artikel laat ik je zien dat nét een andere manier van schrijven een zeer groot effect heeft op de sfeer, je uitstraling én of je lezer erdoor in actie komt.
Een voorbeeld. Waar denk je aan bij het lezen van deze zin:
Nu het einde van de zomer nadert en de dagen weer korter worden….
Denk je: hè bah, het is al bijna herfst, regen, storm, vroeg donker… Of: oh jee, wat gaat de tijd snel, we zijn al bijna weer aan het eind van het jaar en ik moet nog…
En kijk nu eens welk gevoel je krijgt bij de volgende zin:
Nu het einde van de zomer nadert en we nog een paar heerlijke nazomerdagen in het verschiet hebben…
Denk je nu ook aan zon, strandwandelingen, een terrasje pakken met vrienden? Het hele beeld rond hetzelfde onderwerp – namelijk het einde van de zomer – verandert door positief taalgebruik. Dit trucje kan je ook toepassen om meer te bereiken met je teksten, zowel geschreven als gesproken.
In dit artikel geven we je een aantal tips om je taalgebruik een positieve draai te geven.
1. Gebruik niet niet
Het bekendste voorbeeld, wat doe je als iemand zegt:
Denk NIET aan een roze olifant’
Juist, je ziet gelijk een roze olifant voor je. Onze hersenen kunnen blijkbaar niet overweg met dat woordje niet. Dus juist datgene wat genegeerd moet worden, krijgt de aandacht. Andersom geldt ook: wat je aandacht geeft groeit. Dus geef geen aandacht aan wat je níet wilt, maar hou het gewenste eindresultaat voor ogen. In een campagne om mensen meer groente en fruit te laten eten, kan je zeggen:
De meeste Nederlanders eten niet genoeg groente en fruit per dag.
Maar ga je je leven beteren als je dit leest? Meer effect heeft wellicht een zin als:
Voel je fitter en energieker met meer groente en fruit.
2. Ga uit van je eigen kracht
Maar weinig bedrijven in onze branche gebruiken deze techniek.
Dan breng je de aandacht naar je concurrenten. Veel beter is:
Wij zijn vrijwel de enige in onze branche die deze techniek beheerst.
Zo hou je de aandacht op jezelf gericht.
3. Niet proberen
Ik probeer je morgen te bellen.
Telefoneren is iets vrij simpels, iedereen kan een paar cijfers intoetsen, dus dat hoef je toch niet eerst te proberen? Het woord proberen lijkt een soort vrijbrief voor Ik kijk wel of ik er tijd voor/zin in heb. Vermijd het woord proberen, zeg gewoon wat je gaat doen. Daarmee schep je inderdaad verwachtingen, dus zorg dat die ook waargemaakt worden. Zo kom je zelfverzekerd over en je klant weet wat hij aan je heeft.
Door het toepassen van deze tips voor positief taalgebruik zorg je ervoor dat je lezer of toehoorder sneller in beweging komt. Maar pas ze ook eens op jezelf toe. Geef geen aandacht aan wat je níet wilt, maar focus je op waar je wél naartoe wilt. Zeg niet tegen jezelf: Ik ga het proberen, maar zeg Ik ga het doen! Je zal zien dat je zelf ook veel sneller in actie komt en meer bereikt.
Wil je hier meer over weten? Of wil je tips over hoe je jouw taalgebruik positiever kan maken? Neem contact met ons op. We helpen je hier graag mee!
Wil je regelmatig tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.