“Foto nodig? Joh, je kan wel wat van internet plukken”. Ik hoor het zo vaak, ook van mijn klanten. Tijd om de mythe dat alles op internet gratis is en zomaar gebruikt mag worden, voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.
Op teksten, foto’s en plaatjes rust meestal auteursrecht. Ook al is informatie en beeldmateriaal eenvoudig te kopiëren en te downloaden van internet, dat betekent niet dat het ook zomaar mág. Als je die toch zonder toestemming gebruikt, maak je inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf of maker. Dat kan voor nare (en dure) verrassingen zorgen. Of je nu expres het auteursrecht schendt of te goeder trouw handelt, dat maakt voor de meeste rechters niet uit. Zeker van ondernemers wordt geacht dat zij ‘beter weten’.
De Rijdende Rechter behandelde onlangs een dergelijke zaak, waarbij een lifecoach nietsvermoedend een ‘gratis’ foto van een website had gedownload. 10 jaar later kwam de fotograaf aanspraak maken op zijn auteursrecht. De Rijdende Rechter oordeelde dat de vrouw inderdaad een schadevergoeding moest betalen, niet alleen voor het gebruik, maar ook voor de zogenaamde verminking (bijsnijden) van de foto, in totaal € 500,-.
Hoe voorkom je dit soort kosten? Zorg dat je toestemming voor het gebruik vraagt aan de auteursrechthebbende. Weet je niet wie dit is, gebruik de foto of tekst dan niet. Er zijn genoeg websites waar je – gratis of tegen een kleine vergoeding – zogenaamde stockfoto’s kan downloaden (Canva, Pixabay, iStockphoto, Fotolia).
Ook kan je via Google zoeken naar rechtenvrije foto’s. Dat doe je zo:
- type een zoekterm in Google Afbeeldingen
- klik op Tools (er verschijnt een extra menubalk)
- kies bij Gebruiksrechten voor Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing
- het beeldmateriaal dat dan in je zoekresultaten overblijft, mag je rechtenvrij gebruiken