De strekking van de boodschap was, dat als je zelfgemaakte video’s (of foto’s) op social media zet, de meeste mensen het niet erg vinden dat de kwaliteit niet superprofessioneel is. Maar dat je je in het begeleidende bericht niet moet gaan verontschuldigen voor de schoonheidsfoutjes, want dan gaat iedereen alleen daarop letten en missen ze je boodschap. Om mijn volgers te triggeren de video te bekijken, had ik expres het verkeerde voorbeeld gegeven. En ik stelde de vraag: Waar let jij op bij het bekijken van een video?
Nou, dat maakte wat los! Volgens mij heb ik nog nooit zóveel reacties op een LinkedIn-bericht gekregen.
De reacties begonnen in de trant van ‘herkenbaar’, ‘goede tip’, ‘ik let vooral op authenticiteit’, ‘ik lette inderdaad op wat er niet goed ging, maar heb daarna nog een keer je video bekeken’. En het bericht kreeg ook behoorlijk wat likes.
Maar toen gebeurde er iets grappigs. Opeens gingen er allemaal ‘experts’ op het gebied van videomarketing, vloggen, mediaproducties, etc. reageren. En die kwamen vooral met kritiek op de video: ‘de zoveelste pratende kop in de tijdlijn is niet aantrekkelijk’, het tegenlicht op de achtergrond (ja duh, dat was nou net de bedoeling om mijn punt te maken), ‘amateuristisch’ en ‘zelfsabotage’, waren een aantal van de opmerkingen.
Misschien allemaal goedbedoelde tips, maar het kwam op mij over dat ze toch vooral wilden laten zien hoeveel verstand zij hebben van het maken van videoproducties. En ik vraag me af of deze toon nou zo goed is voor je gunfactor.
Wil jij op social media laten zien dat jíj de expert bent op je vakgebied? Reageer dan inderdaad op berichten, maar doe dat altijd op een positieve manier. Bedenk dat geschreven tekst, zonder de non-verbale communicatie die je in een gesprek wel hebt, vaak anders over kan komen dan je misschien bedoelt. Zeker bij mensen die je niet kennen.
En wil je iemand oprecht verder helpen met jouw kennis? Geef die opbouwende kritiek dan in een privébericht. Dan laat je zien dat je het ook echt meent.
Overigens is de video inmiddels ruim 3.600 (!) keer bekeken, dus dat bewijst mijn punt dat een imperfecte video ook prima werkt als je mensen maar weet te triggeren om te gaan kijken. (En met dank aan die vele reacties natuurlijk…)
Wil je weten hoe je nog meer uit LinkedIn kan halen? In de online training LinkedIn voor ondernemers – basis vertel ik je er alles over.